Blogg

Publisert 18/04/2019 | av Sportens Verden

0

Elsker VAR

Det er noe iboende i oss mennesker når det gjelder endringer, på mange områder skal det helst være som det er.

Endringer gjør oss usikre, ting skal taes vare på, bygninger, trær og gamle gjenstander skal vernes. Mye av det er viktig og riktig, men noen ganger går man litt for langt. Når det kommer til fotball så er det en sport man ikke kødder med, og akkurat det er nok et av suksesskriteriene til den populære idretten. Reglene er enkle å forstå, selv det mange ser på som den vanskelig off-side regelen lærer de fleste seg, og det er gjort få endinger siden ball-sparkingens barndom. «Alle» kan på en måte være eksperter, ja i hvert fall ha meninger som de ytrer både før, under og etter kamp. Noen ganger høylytt fra tribunene og noen ganger i engasjerte diskusjoner der det måtte passe seg, eller noen ganger ikke passer seg.

Rettferdighet

For meg, og mange andre, har det vært en stor mangel, at alt ikke til en hver tid er rettferdig, regelverket blir tolket etter skjønn og hva dommeren mener han ser. Ballen som var inne men målet ble ikke godkjent, offsidemålet, eller den feilaktige annuleringen, straffesparket som ikke skulle vært dømt, eller det laget mitt ikke fikk. En ting er det øyet ser når du er på kamp, ingen ser jo bedre enn en trener som befinner seg på sidelinja omtrent midt på banen, i beste fall stående på gresset, noen ganger på en «senket» innbytterbenken. Alle er vi blitt overrasket når vi ser ting om igjen på en eller annen form for skjerm. Skuddet i krysset gikk jo midt i mål, kjemperedning var rett på keeper, og det soleklare straffesparket var ikke en gang i nærheten av en felling. Fotballen går bare fortere og fortere, og derfor blir det vanskeligere og vanskeligere for dommeren som skal ta hundrevis av avgjørelser i løpet av et brøkdel av et sekund i hver kamp.

Tekniske hjelpemidler

Derfor jubler jeg for hjelpemidler som kan hjelpe dommeren til å ta de riktige avgjørelsene, mållinje-teknologi og nå VAR. Det er prøvd med flere dommere, to på dødlinjene i tillegg til de øvrige fire, uten at det utgjorde en så stor forskjell. Nå er de ressursene flyttet til å benytte seg av det som de fleste av oss ser, TV-bildene. Tidligere kunne ikke dommeren benytte seg av dette, selv om utallige spillere har prøvd å overbevise kamplederen om å se på reprisen på storskjermen. Eksperter i TV-studioer verden over, kommentarorer, ekspertkommentarorer og publikum kan vurdere avgjørelser ut fra utallige kameravinkler, men ikke han som har hovedansvar ute på banen. Heldigvis er denne tiden forbi, fotballen er blitt rettferdigere, i hvert fall på de største arenaene. Samtidig så jobbes det knallhardt blant dommere i alle land med å analysere avgjørelser, kjenne igjen situasjoner og utvikle forståelse gjennom bruk av denne teknologien.

VAR er kommet for å bli

Allerede vinteren 2018 fikk jeg en gjennomgang av tidligere topp-dommer Steve Bennett om hvordan VAR skal brukes,og akkurat det var ganske enkelt å forså. Sammen med hvordan regelverket skal tolkes så er ikke ting så vanskelig, bortsett fra når situasjonene befinner seg i grenseland og det er skjønn som avgjør. Hands er også noe som ikke alltid er like lett, men det er utrolig når verdens beste dommere tar en avgjørelse i henhold til regelverket, i samråd med et VAR panel med toppdommere, og tidligere spillere, eksperter, journalister, kommentatorer og supportere kan slå fast at VAR hadde feil.

Onsdag kveld så vi VAR på sitt beste, hvor den gjør fotballen rettferdig. Liverpools første mål borte mot Porto, som definitivt punkterte kampen, ville blitt annullert for offside uten VAR, og ikke minst så ville Manchester City vært klare for semifinalen i Champions League og ikke Spurs. De lyseblå ville vunnet på et mål som var offside. Samtidig så gir bruken av VAR fotballen et nytt drama, et drama jeg ikke vil være foruten. Dommerne lærer hele tiden og ting begynner å gå mye fortere, derfor sier jeg lenge leve rettferdig fotball hva viktige dommeravgjørelser angår, det er nok å diskutere og mene noe om uansett. Jeg vet at alle ikke er enig med meg, men flere og flere blir det når jeg sier at jeg elsker VAR.

Tags: , ,


Skrevet av:Comments are closed.

Til toppen ↑