Annen sport

Publisert 17/04/2019 | av Sportens Verden

0

Senterpartiet-politiker Sami Grand Prix-favoritt

Hans Ole Eira og Sunna Máret Utsi er spillselskapenes Sami Grand Prix-favoritt.

Den årlige joike- og sangkonkurransen Sami Grand Prix(SGP) arrangeres i Kautokeino lørdag.

Det er samenes motsvar på Melodi Grand Prix, der det samisk-pregede innslaget til Keiino gikk hele veien til den internasjonale finalen i Tel Aviv i mai.

Både interessen og spenningen er stor foran lørdagens SGP.

– Vi merker stor interesse fra publikum, og ble oppfordret til å komme med et oddsutvalg på både sang- og joik-konkurransen. SGP er en del av påskefestivalen i Kautokeino, og trekker til seg mye oppmerksomhet. I fjor var det 700 tilskuere under Sami Grand Prix. Vi ønsker alltid å være til stede der det er engasjement og interesse, og her ble det tidlig en selvfølge for oss å tilby odds til det musikk-interesserte norsk-samiske folk, sier talsmann Mikael Mellqvist i Coolbet.

Tidenes påskegodis for fotballfans: Er best på absolutt alt! 

Sami Grand Prix-favoritt

Spillselskapet Coolbet har pekt ut Sunna Máret Utsi  og “Amas geaidnu” som 2,50-oddsfavoritt i sangkonkurransen. Den norsk-samiske 23-åringen deltar for tredje gang i SGP, der en fjerde plass i 2017 er beste resultat etter debuten i 2014.

I den tradisjonelle joik-konkurransen er Hans Ole Eira  med “Laila Kristine” spillselskapets favoritt til 3.25 ganger innsatsen i retur.

Eira er regjerende mester, og faktisk valgt inn på Sametinget for Senterpartiet.

Tidligere har det utelukkende vært en fagjury som har kåret vinneren av SGP. I år feirer imidlertid joike- og sangkonkurransen 30 år, og i den anledning åpnes det for at publikum stemmer på sin favoritt.

Det skjer vi NRK sin nettside her

Dermed kan du faktisk være med å påvirke utfallet for din egen Sami Grand Prix-favoritt lørdag under avstemmingen.

Poengene fra juryene og publikumsstemmene teller 50 prosent hver. Det er en egen avstemming i begge finalene. Joikefinalen er først, deretter kommer sangfinalen.

Publikums-favoritten utfordrer

I sang-konkurransen består feltet av seks artister. Det er 10 artister som gjør opp på scena i klassen tradisjonell joik.

Kalle Urheim var den store publikumsfavoritten sist han var med i SGP. Det var i 2015, og nå er Urheim regnet inn som hardeste motbud til odds-favoritten. Coolbet priser “Don besset jođášit / Journeying” til 3,75 som vinner av sangkonkurransen lørdag.

Eira og Saara Hermanson prises begge til 4,25 som de to siste artistene ansett med vinnersjanse av oddssetterne i Coolbet.

I joik-konkurransen er det altså sameting-politikeren Eira som fremfører favorittbudet i Laila Kristine.

Dog er det tett som hagl i feltet som jager favoritten. For eksempel er Per Bueng, som ble nummer to i joik-konkurranse i fjor, en frisk 9-oddser lørdag med joiken Per Helge. I mellom toeren og den populære vinneren fra i fjor, priser oddssetterne en kvartett med gode sjanser.

Nils P.A. Gaup og Per H. Eira er begge 5,50- utfordrere. Deretter følger Kim H. Berg til 6 ganger innsatsen, og Mathis A. Oskal til 8 i vinnerodds.

Les mer: Spillselskapet som satser mest på poker for nordmenn

 

 

 

Tags: , , , , , , , , , , ,


Skrevet av:Comments are closed.

Til toppen ↑