Blogg

Publisert 22/03/2019 | av Sportens Verden

0

Velkommen til paellaens hjemby

De fleste nordmenn på tur til Spania, enten det er fastlandet eller de mange populære øyene, har spist nasjonalretten paella. Lørdag kveld får vi håpe at Norge ikke blir spist i Valencia, byen hvor retten ble oppfunnet.

For å friske opp hukommelsen så er hovedingrediensene i retten ris, olivenolje,kjøtt fra kylling, kanin,and, eller skalldyr.

Vi møter altså et hjemmelag som har vunnet EM tre ganger, VM en gang og OL en gang. En nasjon som seks år på rad, fra 2008-2013 var FIFA Årets lag. Vi slo dem i EM i 2000, men Spania gikk uansett videre og vi ble slått ut i gruppespillet i en dramatisk siste runde. Nasjonen vært en av de aller beste fotballnasjonene i verden, og de har produsert fantastiske fotballspillere i flere generasjoner. De fem andre møtene med Spania har ikke vært like suksessrike som den i EM-sluttspillet hvor Steffen Iversen scoret kampens eneste mål. Fire tap og en uavgjort er fasiten.

Italia-Finland: Reddes av en pensjonist

Keeperne i fokus

I 2003 møtte vi Spania i EM-kval play off, og den første kampen, i nettopp Valencia, ble spennende. Steffen Iversen, forøvrig den eneste nordmann som har scora for Norge mot Spania, sendte oss i ledelsen. Keeper Espen Johnsen storspilte, men 5 minutter før slutt kom seiersmålet. Fire dager senere vant spanjolene 3-0 i Oslo. Vår sisteskanse kom da i negativt fokus etter en skade, hvor han burde blitt bedt om å bli byttet ut men han valgte å fortsette. Etter tre baklengs kom Frode Olsen inn i målet og hans takling av en tilskuer som løp inn på banen gjør at keeperne huskes best fra Nils Johan Sembs siste kamp som landslagssjef.

De tre øvrige kampene er privatlandskamper. Faktisk så møttes vi for første gang så sent som i 1978 da tapte vi 3-0. 18 år senere var det to møter som resulterte i et 1-0 tap og en 0-0 kamp.

Må fremstå som norske løver

På Mestalla må Norge overgå seg selv. Etter det ydmykende tapet på Ullevaal i play-off kampen til EM i Portugal kalte spanske aviser de norske spillerne for innholdet i paellaen, kyllinger! Nå må vi stå fram som kjempende løver. De norske gutta må brøle, de må løpe, de må takle og de må være organiserte. Samtidig må vi våge når vi vinner ballen, men det må gjøres med klokskap. Fotball er en av de få lagidrettene hvor ikke alltid det laget som er best på papiret vinner. Kampen skal spilles, og det heter jo at alle kamper lever sitt eget liv. Derfor kan man alltid håpe i fotball, og kanskje lørdagskvelden er en slik kveld hvor et lite fotball-under skjer. Gjør det det er jeg glad at jeg er en av dem som har billett til tirsdagens kamp mot Sverige.

En vakker by

Er du i Valencia, slik som meg, så vil jeg anbefale deg å se mer enn hotellet du bor på og Mestalla. Den vakre og sjarmerende byen ble grunnlagt av romerne i år 138 før Kristus, og den har i to perioder vært hovedstad. Med drøye 800.000 innbyggere den tredje størst i Spania, totalt er tallet nærmere 2 millioner med områdene rundt byen. Valencia er en flott blanding av historisk og moderne arkitektur. Byen har fantastiske strender og den har en av de mest trafikkerte havnene i Middelhavet.

Tekst og foto: Dag Solheim

 

Tags: , , ,


Skrevet av:Comments are closed.

Til toppen ↑