Blogg

Publisert 04/03/2019 | av Sportens Verden

0

Hva skjedde med «Heimebane»?

Før starten på sesong 2 skrev jeg at jeg gledet meg veldig til seriestart. Ikke i den hjemlige fotballen foreløpig, men til en ny sesong med «Heimebane». Serien som ble ivrig diskutert og debattert fordi den berørte noen av fotballens fordommer. Sesong 2 var dessverre ikke så veldig mye å glede seg til.

Jeg greide å svelge at det i første episode var, etter min mening, mange dumme fotballmessige feil. Varg ankom Lerkendal fire timer før kampstart, de spiste kamp-mat på stadion, og det som i serien må være landets i særklasse mest profilerte trener, går i billettluka for å kjøpe billetter. Slik er det ikke i virkeligheten. Lagene tilbringer kortest mulig tid på en stadion før kamp, ca.90 minutter. Bortelaget spiser et annet sted og klubbene ordner det med billetter seg i mellom. Selvfølgelig er dette bare bagateller og jeg tenkte at det greier jeg fint å leve med, for serien er viktigere enn de detaljene, selv om jeg bare nevnte noen av dem.

Surrealistisk

I episode nummer to går det derimot alt for langt. Når Vargs trenere sitter i TV-studio på Ullevaal Stadion og forteller at lagets store stjerne har en skade, mens han sitter i garderoben, klar til å løpe ut til sin landslagsdebut, i EM-kvalifiseringskamp mot Sverige. Landslagsledelsen ser tydeligvis på TV like før kampstart, og han blir stoppet fra sin landslagsdebut. Nå blir det for dumt både tenkte og sa jeg der jeg satt. Akkurat da trodde jeg lavmål var nådd, men det var mer i vente. Det vi ble servert i en helt surrealistisk 3.episode var, etter min mening, rett og slett dårlig TV.

Hallo, Heimebane!

Varg reiser til et lite sted i bygde-Norge for å spille cupkamp, og her løper fantasien løpsk når den fremstiller en verden norsk fotball aldri har opplevd. Hjemmelagets supportere fremstilles som voldelige bygdetullinger. Det er ingen vakter, ingen ledere i motstander-klubben og absurde situasjoner på banen. Det kulminerer til slutt med at lagets trener og landslagsspiller nærmest blir kidnappet, og han fysisk avstraffet. Hallo, nå er det vel nok? Neida bussen, som har fått et dekk skåret i stykker, må reddes av en spiller som låner en traktor full av blomster av det spansktalende vertskapet på hotellet der de overnattet. Den brukes som «jekk» slik at de får byttet hjulet. Da har jeg ikke nevnt scenene på den lokale puben hvor en snitt med lokalt øl koster nesten 1000 kroner og stemningen er veldig fiendtlig.

Nok nå

Igjen spør jeg meg hvorfor må man hele tiden bevege seg ut av det miljøet man vil bevege seg inn i? Jeg forstår selvfølgelig at dette er fiksjon, men kan ikke det ligge i de viktige temaene serien omhandler, som kvinnelige trenere på det øverste nivå, homofobi og en del andre sider av fotballen både på og utenfor banen. Der er serien viktig, for meg og alle andre. Hvorfor ødelegge det med en kaptein, som skal bygge opp lagmoralen og står og messer om hvordan man er et lag og må slåss for hverandre uansett og avslutter med å si: Får vi en man utvist så må de resterende 11 kjempe enda hardere.

Serien må ta fotballen på alvor for at fotballen skal ta serien på alvor, det bør være fullt mulig.

Nei heldigvis begynner den ordentlige fotballen her hjemme snart, både borte og heime, og det er kanskje nok drama. Heimebane er ikke lenger en favoritt, jeg holder meg til Arsenal og FFK.

Tekst: Dag Solheim
FOTO: NRK (skjermdump)

Tags: , , ,


Skrevet av:Comments are closed.

Til toppen ↑